Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Tempoyak Ikan Patin Enak

Tempoyak Ikan Patin. Set The Patins ni mengandungi seekor ikan patin yg dah siap dibersihkan, pes tempoyak, bunga kantan dan daun kesum. Cara membuat ikan patin tempoyak ini sangat sederhana namun memiliki rasa yang khas Namun tridak perlu kuatir untuk membuat ikan patin tempoyak sebetulnya untuk aroma wangi dan sedap. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi.

Tempoyak Ikan Patin Ikan Patin Masak tempoyak cara Pahang Terbaik Pn. Saya beri tips jika baru mencuba nak makan ikan patin ni. Pada dasarnya ikan patin adalah hewan yang aktif pada malam hari, omnivor dan terkadang muncul ke permukaan. Anda dapat membuat Tempoyak Ikan Patin menggunakan 17 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.


Tempoyak Ikan Patin

Bahan yang dipake membuat Tempoyak Ikan Patin

  1. Anda memerlukan 12 potong >> ikan patin.
  2. Siapkan >> Jeruk nipis.
  3. Siapkan 2 sdt >> garam.
  4. Siapkan >> Bumbu giling.
  5. Gunakan 5 siung >> bawang merah.
  6. Gunakan 8 >> cabe merah.
  7. Gunakan 1 sdt >> kunyit bubuk.
  8. Siapkan >> Bumbu cemplung.
  9. Gunakan 2 lembar >> daun salam.
  10. Gunakan 2 potong >> serai.
  11. Anda memerlukan 1 jari >> lengkuas.
  12. Anda memerlukan 5-6 >> cabe rawit.
  13. Anda memerlukan 1 sdt >> garam.
  14. Siapkan 2 sdm >> gula pasir.
  15. Gunakan 1 sdt >> royco.
  16. Gunakan 4-5 Sdm >> tempoyak.
  17. Gunakan 300-500 ml >> air atau secukupnya.

Untuk membuat umpan patin yang sederhana adalah. As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh. Ikan patin tempoyak crispy hanya di Bangi dan Wangsa Maju! Anda boleh memilih antara Crispy Patin Tempoyak berperisa spicy atau biasa mengikut cita rasa anda.

Tata caramembuat Tempoyak Ikan Patin

  1. Cuci ikan patin dengan jeruk nipis taburin garam diamkan 15-20m setelah itu goreng (bisa juga tidak digoreng tergantung selera).
  2. Giling bumbu halus nya atau di blender.
  3. Siapkan air masak hingga mendidih lalu masukkan bumbu halus, lengkuas, serai, salam.
  4. Aduk2 hingga merata lalu masukkan tempoyak aduk kembali setelah itu masukkan royco, garam, gula pasir dan cabe rawit, cicipi hingga rasanya pas.
  5. Setelah itu tunggu hingga bumbu meresap +- 15 menit lalu matikan tempoyak ikan patin siap dinikmati dengan sambal goreng, tumis kangkung.

RESEP BRENGKES, PEPES ATAU PAIS IKAN PATIN TEMPOYAK. Sebuah makanan bila dikombinasikan dengan rasa khas durian memang memberikan citarasa yang sangat mengagumkan. Brengkes adalah sebutan dala bahasa Palembang, bahasa Bungkus ikan dengan daun pisang dan semat ujungnya dengan lidi. Lumuri ikan patin dengan bumbu tempoyak. Buat yang belum tau, langsung aja simak videonya sampai habis ya. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #AnekaPepes.