Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membuat Sambal tumis tempoyak Simpel

Sambal tumis tempoyak. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia.. Sambal Tempoyak Ummi ni boleh dimakan terus bersama nasi sebagai penambah selera ataupun boleh dimasak pelbagai hidangan contohnya seperti pais tempoyak atau gulai tempoyak.

Sambal tumis tempoyak Cara membuat sambal tempoyak enak : Tumis bumbu halus sampai harum. Tambahkan Tempoyak (seperlunya) tambahkan sedikit gula sebagai pengganti penyedap rasa. Bahan sambal tempoyak Tumis bahan irisan, masukkan bumbu halus, air asam dan gula jawa, kemudian masak sampai sedikit mengkaramel, baru kemudian masukkan. Anda dapat memasak Sambal tumis tempoyak menggunakan 10 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah cara membuatnya.


Sambal tumis tempoyak

Bahan yang dipakai membuat Sambal tumis tempoyak

  1. Siapkan 250 gram >> tempoyak mentah.
  2. Anda memerlukan 1 batang >> sereh.
  3. Siapkan 15 buah >> cabe rawit merah.
  4. Gunakan 6 buah >> cabe merah besar.
  5. Gunakan 7 siung >> bawang merah.
  6. Anda memerlukan 7 siung >> bawang putih.
  7. Gunakan 2 sdm >> gula pasir.
  8. Siapkan 1/2 sdm >> garam.
  9. Anda memerlukan 2 lembar >> daun salam.
  10. Anda memerlukan 4 cm >> kunyit.

Selalunya org buat sambal ikan bilis, tapi kali ini saya buat sambal tempoyak ikan bilis. Siapa penggemar durian dan tempoyak harus cuba resipi ringkas dan lazat ini. Resep dengan petunjuk video: Tempoyak adalah durian yang difermentasi. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan.

Tata caramembuat Sambal tumis tempoyak

  1. Cuci bersih cabe, bawang, sereh, kunyit dan daun salam..
  2. Uleg cabe, bawang dan kunyit hingga halus, geprek sereh..
  3. Tumis bumbu uleg hingga harum, masukkan sereh dan daun salam, masukkan tempoyak, beri air sedikit dan masak hingga air menyusut..
  4. Tambahkan gula pasir dan garam, koreksi rasa, jika sudah pas matikan kompor dan siap disajikan..

Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Rob and I sniffed the thin yellow sauce. It didn't smell remotely of Although often blended with an ungodly number of chilies, tempoyak isn't innately spicy. Sambal Tempoyak dari Bengkulu siap menambah nafsu makan.