Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Tempoyak Ikan Patin Mudah

Tempoyak Ikan Patin.

Tempoyak Ikan Patin Anda dapat memasak Tempoyak Ikan Patin memanfaatkkan 9 bahan dan 8 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.


Tempoyak Ikan Patin

Bahan yang diperlukan memasak Tempoyak Ikan Patin

  1. Gunakan 1/2 kg >> ikan patin.
  2. Gunakan 3 batang >> cabai merah.
  3. Anda memerlukan >> cabai rawit 15batang (sesuai selera mau pedes atau gak).
  4. Gunakan 1 ruas jari >> kunyit.
  5. Siapkan >> serai 1batang kecil.
  6. Gunakan 1/2 ons >> tempoyak.
  7. Gunakan secukupnya >> air.
  8. Gunakan >> gula.
  9. Anda memerlukan >> garam.

Prosedurmembuat Tempoyak Ikan Patin

  1. Haluskan kunyit dan cabai.
  2. Campurkan jadi 1 dalam wajan. tempoyak,bumbu,serai dan air.
  3. Air nya secukupnya ajaa supaya kental.
  4. Masak diatas api sedang, ikanya boleh langsung d masukkan atau boleh juga nunggu pas udah mendidih.
  5. Tes rasa dahulu, soalnya tempoyak itu ada berbagai rasa, ada yg asin,manis atau asam.
  6. Kalo udah tau rasanya, sekiranya kurang apa boleh d tambahkan gula/garam.
  7. Tunggu sampai ikan nya matang, angkat dan sajikan.
  8. Selamat mencobaa 😊😊.