Cara Mudah Menyiapkan Pindang Patin Tempoyak Sederhana
Pindang Patin Tempoyak.
Anda dapat membuat Pindang Patin Tempoyak memanfaatkkan 18 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.
Pindang Patin Tempoyak
Bahan yang digunakan memasak Pindang Patin Tempoyak
- Siapkan 1 ekor >> ikan patin.
- Anda memerlukan 2 buah >> jeruk nipis.
- Gunakan 2 sdm >> tempoyak.
- Anda memerlukan 2 batang >> bawang daun.
- Anda memerlukan 10 >> cabe rawit utuh (sesuai selera).
- Gunakan 3 lbr >> daun salam.
- Siapkan 1 jempol >> lengkuas.
- Anda memerlukan 1 batang >> sere.
- Siapkan >> Garam.
- Anda memerlukan >> Gula.
- Siapkan >> Penyedap.
- Gunakan >> Bumbu halus :.
- Anda memerlukan 8 siung >> bawang merah.
- Anda memerlukan 4 siung >> bawang putih.
- Anda memerlukan 2 cm >> kunyit.
- Anda memerlukan 1 ruas >> jahe.
- Anda memerlukan 3 butir >> kemiri.
- Gunakan 2 >> cabe merah.
Prosedurmembuat Pindang Patin Tempoyak
- Bersihkan ikan patin,potong2,kucuri jeruk nipis,lalu cuci lagi,sisihkan.
- Tumis bumbu halus bersama sere,daun salam dan lengkuas hingga wangi.
- Masukkan tempoyak,tambahkan air secukupnya,masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan patin,cabe rawit,gula,garam,penyedap,aduk.
- Masak hingga mateng,terakhir masukkan bawang daun.Korek rasa,sajikan.