Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Menyiapkan Pindang Patin Tempoyak Sederhana

Pindang Patin Tempoyak.

Pindang Patin Tempoyak Anda dapat membuat Pindang Patin Tempoyak memanfaatkkan 18 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.


Pindang Patin Tempoyak

Bahan yang digunakan memasak Pindang Patin Tempoyak

  1. Siapkan 1 ekor >> ikan patin.
  2. Anda memerlukan 2 buah >> jeruk nipis.
  3. Gunakan 2 sdm >> tempoyak.
  4. Anda memerlukan 2 batang >> bawang daun.
  5. Anda memerlukan 10 >> cabe rawit utuh (sesuai selera).
  6. Gunakan 3 lbr >> daun salam.
  7. Siapkan 1 jempol >> lengkuas.
  8. Anda memerlukan 1 batang >> sere.
  9. Siapkan >> Garam.
  10. Anda memerlukan >> Gula.
  11. Siapkan >> Penyedap.
  12. Gunakan >> Bumbu halus :.
  13. Anda memerlukan 8 siung >> bawang merah.
  14. Anda memerlukan 4 siung >> bawang putih.
  15. Anda memerlukan 2 cm >> kunyit.
  16. Anda memerlukan 1 ruas >> jahe.
  17. Anda memerlukan 3 butir >> kemiri.
  18. Gunakan 2 >> cabe merah.

Prosedurmembuat Pindang Patin Tempoyak

  1. Bersihkan ikan patin,potong2,kucuri jeruk nipis,lalu cuci lagi,sisihkan.
  2. Tumis bumbu halus bersama sere,daun salam dan lengkuas hingga wangi.
  3. Masukkan tempoyak,tambahkan air secukupnya,masak hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan patin,cabe rawit,gula,garam,penyedap,aduk.
  5. Masak hingga mateng,terakhir masukkan bawang daun.Korek rasa,sajikan.