Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Kepala Patin Masak Tempoyak Simpel

Kepala Patin Masak Tempoyak.

Kepala Patin Masak Tempoyak Anda dapat membuat Kepala Patin Masak Tempoyak menggunakan 14 bahan dan 8 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.


Kepala Patin Masak Tempoyak

Bahan yang digunakan membuat Kepala Patin Masak Tempoyak

  1. Gunakan 1 >> kepala patin (belah dua).
  2. Siapkan 3 siung >> bawang merah.
  3. Gunakan 2 butir >> kemiri.
  4. Gunakan 1 batang >> serai.
  5. Anda memerlukan Seujung jari >> kunyit.
  6. Anda memerlukan 1 buah >> cabe merah.
  7. Anda memerlukan 1 buah >> cabe hijau.
  8. Siapkan 3 >> cabe rawit.
  9. Anda memerlukan 2 buah >> tomat kecil.
  10. Gunakan >> Seujung sdm tempoyak.
  11. Gunakan >> Gula.
  12. Siapkan >> Garam.
  13. Anda memerlukan >> Kaldu jamur.
  14. Anda memerlukan Sejimpit >> lada bubuk.

Prosedurmembuat Kepala Patin Masak Tempoyak

  1. Bersihkan kepala ikan pating. Buang insangnya. Lumuri jeruk nipis. Biarkan sebentar kemudian dibilas. Lumuri dengan sedikit garam. Sisihkan..
  2. Siapkan bawang merah dan kemiri. Goreng sebentar supaya mudah dihaluskan dan tidak langu..
  3. Haluskan bawang merah dan kunyit. Geprek sekalian serai di atasnya..
  4. Didihkan air di wajan. Masukkan bumbu halus dan serai. Tambahkan kunyit iris. Rebus hingga bumbu matang dan tidak langu.
  5. Siapkan cabe merah dan cabe hijau belah memanjang, jangan buang tangkainya. Serta cabe rawit utuh. Masukkan semuanya dalam kuah yang mendidih..
  6. Siapkan tomat mengkal. Belah dua jika kecil. Belah empat jika tomatnya besar. Masukkan dalam kuah. Tunggu hingga sedikit layu.
  7. Masukkan kepala patin. Rapikan di wajan. Kemudian tutup. Sesekali diaduk supaya matang merata..
  8. Ambil sedikit tempoyak. Masukkan dalam kuah. Bumbui garam gula dan kaldu bubuk. Aduk rata. Biarkan mendidih lagi. Koreksi rasa. Jika sudah pas, matikan api. Siap disajikan..