Resep: Kepala Patin Masak Tempoyak Simpel
Kepala Patin Masak Tempoyak.
Anda dapat membuat Kepala Patin Masak Tempoyak menggunakan 14 bahan dan 8 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.
Kepala Patin Masak Tempoyak
Bahan yang digunakan membuat Kepala Patin Masak Tempoyak
- Gunakan 1 >> kepala patin (belah dua).
- Siapkan 3 siung >> bawang merah.
- Gunakan 2 butir >> kemiri.
- Gunakan 1 batang >> serai.
- Anda memerlukan Seujung jari >> kunyit.
- Anda memerlukan 1 buah >> cabe merah.
- Anda memerlukan 1 buah >> cabe hijau.
- Siapkan 3 >> cabe rawit.
- Anda memerlukan 2 buah >> tomat kecil.
- Gunakan >> Seujung sdm tempoyak.
- Gunakan >> Gula.
- Siapkan >> Garam.
- Anda memerlukan >> Kaldu jamur.
- Anda memerlukan Sejimpit >> lada bubuk.
Prosedurmembuat Kepala Patin Masak Tempoyak
- Bersihkan kepala ikan pating. Buang insangnya. Lumuri jeruk nipis. Biarkan sebentar kemudian dibilas. Lumuri dengan sedikit garam. Sisihkan..
- Siapkan bawang merah dan kemiri. Goreng sebentar supaya mudah dihaluskan dan tidak langu..
- Haluskan bawang merah dan kunyit. Geprek sekalian serai di atasnya..
- Didihkan air di wajan. Masukkan bumbu halus dan serai. Tambahkan kunyit iris. Rebus hingga bumbu matang dan tidak langu.
- Siapkan cabe merah dan cabe hijau belah memanjang, jangan buang tangkainya. Serta cabe rawit utuh. Masukkan semuanya dalam kuah yang mendidih..
- Siapkan tomat mengkal. Belah dua jika kecil. Belah empat jika tomatnya besar. Masukkan dalam kuah. Tunggu hingga sedikit layu.
- Masukkan kepala patin. Rapikan di wajan. Kemudian tutup. Sesekali diaduk supaya matang merata..
- Ambil sedikit tempoyak. Masukkan dalam kuah. Bumbui garam gula dan kaldu bubuk. Aduk rata. Biarkan mendidih lagi. Koreksi rasa. Jika sudah pas, matikan api. Siap disajikan..