Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Membuat Tempoyak patin Mudah

Tempoyak patin. Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh. #Patin #PatinTempoyakTemerloh #StepByStep #sukatanMudah #DapurBerasap AOKME!!! Jom Cuba RESEPI PATIN MASAK TEMPOYAK original Temerloh Pahang ni. The tempoyak ikan patin, ikan pais and sambal tempoyak was delicious.

Tempoyak patin This dish is usually served as lunch. Brengkes is cooked using tempoyak as the main and important seasoning. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Anda dapat memasak Tempoyak patin memanfaatkkan 9 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.


Tempoyak patin

Bahan yang dipake membuat Tempoyak patin

  1. Gunakan 1 kg >> ikan patin.
  2. Gunakan 1 buah >> ketimun.
  3. Anda memerlukan >> Tempoyak (asam durian).
  4. Anda memerlukan 1 ruas >> Kunyit.
  5. Siapkan 5-7 buah >> Cabe merah.
  6. Anda memerlukan 3-5 buah >> cabe rawit.
  7. Gunakan >> Jeruk nipis.
  8. Anda memerlukan secukupnya >> Garam.
  9. Gunakan secukupnya >> Gula.

Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Fermented durian, or tempoyak, is a traditional condiment in Malaysia and Indonesia often mixed with coconut milk curries or pounded with chilies into a spicy dip. Katso käyttäjän AF Ikan Patin Tempoyak (@afpatintempoyak) Instagram-kuvat ja -videot. As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh.

Langkah-langkahmemasak Tempoyak patin

  1. Ikan patin dicuci bersih, lumuri dengan jeruk nipis dan sedikit garam, diamkan 15menit. Setelah 15 menit, cuci bersih ikan, sisihkan.
  2. Blender kunyit, cabe merah dan rawit. Kupas timun, bagi menjadi 2 bagian, potong serong..
  3. Masukkan air secukupnya, tambahkan 3 sendok penuh tempoyak, aduk sampai rata. Biarkan mendidih, masukkan garam dan gula. NB : untuk rasa tempoyak yang pas, masukkan gula 2-3 sendok. Tambahkan bumbu yang sudah diblender.
  4. Biarkan mendidih. Cicipi. Jika sudah pas, masukkan ikan dan timun. Jangan masukkan ikan saat rasa belum pas krn hanya akan membuat ikan hancur jika terus diaduk.
  5. Masak sampai mendidih dan kuah menjadi agak kental. Sajikan.

Tempoyak ikan patin yang sudah jadi bisa disantap dengan nasi putih hangat. Perpaduan dari tempoyak dan gurihnya ikan patin, dijamin bikin nagih. Jika punya ikan patin di rumah dan masih. Order from Patin Tempoyak online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. Gulai Tempoyak Ikan Patin salah satu gulai kampung kegemaran aku sejak dulu hingga kini, lebih-lebih lagi jika ikannya adalah dari sungai Pahang.