Resep: Asam pedas patin tempoyak Enak
Asam pedas patin tempoyak. Places Kampong Baru Subang, Selangor, Malaysia RestaurantHalal restaurant Patin Tempoyak Temerloh & Asam Pedas Mokde. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia.
Sampaikan anak-anak saya kata lebih sedap dari asam pedas. Kalau pergi Melaka memang tak sah kalau tak merasa asam pedas kan? Mesti ramai yang tercari-cari asam pedas ori dengan resepi turun-temurun. Anda dapat memasak Asam pedas patin tempoyak menggunakan 14 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah cara memasaknya.
Asam pedas patin tempoyak
Bahan yang dipake memasak Asam pedas patin tempoyak
- Anda memerlukan 1 kg >> ikan patin.
- Anda memerlukan >> bumbu halus:.
- Gunakan >> bawang merah -.
- Gunakan >> bawang putih -.
- Anda memerlukan >> kunyit -.
- Anda memerlukan >> jahe -.
- Siapkan >> lengkuas -.
- Siapkan >> kemiri -.
- Anda memerlukan 2 pcs >> daun salam.
- Siapkan 2 helai >> daun jeruk.
- Gunakan 1 batang >> serai (geprek).
- Anda memerlukan 1 pcs >> daun kunyit.
- Gunakan 1 sendok >> tempoyak durian.
- Anda memerlukan 1 bks >> asam kandis.
Sebenarnya banyak tempat makan di Melaka ada hidangkan asam pedas memandangkan ianya menu special dan unik di Melaka. Ikan Patin yg dibawa khas dari Temerloh dan Masak Asam Pedas, Selain itu ada Menu Specail Ikan Patin Pais. Photo about Patin, a famous fresh water fish in Pahang river cooked as the famous Pahang recipe, Asam Pedas (hot & sour). Citarasa dari Tempoyak adalah asam, karena terjadinya proses fermentasi pada daging buah durian yang menjadi bahan bakunya.
Prosedurmemasak Asam pedas patin tempoyak
- Tumis bumbu halus sampai wangi.
- Masukkan serai, daun kunyit, daun salam, daun jeruk.. aduk aduk...
- Tambahkan sedikit air, biarkan hingga mendidih.
- Masukkan ikan patin yg telah dibersihkan.
- Setelah setengah matang, masukkan tempoyak.. cicip koreksi rasa...
Masakan khas Palembang berupa tempoyak ikan patin yang bercita rasa manis dan pedas. Adonan tempoyak dibuat dengan cara menyiapkan daging durian, baik. Slurpp kuahnya yang manis-asam-pedas sungguh lezat! Secara umum, masakan pindang dari Sumatra Selatan ini sangat mirip dengan masakan asam pedas dari Riau. Apalagi, kedua jenis masakan ini juga sama-sama menggunakan ikan laut sebagai bahan utama.