Cara Memasak Ikan kembung masak tempoyak Sederhana
Ikan kembung masak tempoyak. Ikan kembung masak tempoyak TEMPOYAK adalah durian yang diasamkan. Membuat tempoyak hanya menggunakan buahhh durian dan garam. Kali ni kita belajar masak masakan Masak tempoyak/gulai tempoyak ni antara hidangan yang mudah dan cepat untuk disediakan.
Duduk rumah, mai belajar masakan baru bersama Cikgu Lin semuaa. Masak tempoyak cara Perak berbeza dengan cara Pahang kerana ianya menggunakan serai, tidak daun kesum seperti di Temerloh. Banyak sekali olahan masakan dari ikan patin ini. Anda dapat membuat Ikan kembung masak tempoyak menggunakan 15 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.
Ikan kembung masak tempoyak
Bahan yang digunakan membuat Ikan kembung masak tempoyak
- Anda memerlukan 3 ekor >> ikan kembung.
- Anda memerlukan 1 buah >> jeruk nipis, ambil airnya.
- Gunakan 1 sdt >> garam halus.
- Siapkan 10 butir >> bawang merah iris halus.
- Siapkan 4 siung >> bawang putih, iris halus.
- Gunakan 1 batang >> Sereh memarkan.
- Siapkan 3 cm >> lengkuas iris.
- Gunakan 3 sdm >> tempoyak/asam durian.
- Siapkan 2 papan >> petai.
- Anda memerlukan 4 lembar >> daun jeruk.
- Siapkan 4 buah >> cabe merah keriting.
- Gunakan 5 buah >> rawit utuh.
- Siapkan 1.5 sdm >> cabe merah halus.
- Gunakan secukupnya >> Air.
- Siapkan secukupnya >> Garam dan gula pasir.
Selain memiliki rasa yang khas patin juga memiliki tekstur dagingnya yang lembut. Cara membuat ikan patin tempoyak ini sangat sederhana namun memiliki rasa yang khas ditambah dengan tambahan rempah berupa daun kessum yang bermanfaat. Gulai Ikan patin tempoyak - masakan dari gulai ikan khas dari Jambi, dengan ikan patin yang empuk akan terasa lezat Masukkan air secukupnya dan masak bersama tempoyak, cili padi dan kunyit yang ditumbuk tadi. Resep Pindang Patin Khas Lampung lezat.
Langkah-langkahmemasak Ikan kembung masak tempoyak
- Iris semua bahan. Cabe duo bawang..
- Masukkan sereh, daun jeruk, duo bawang serta asam durian. Beri air masak sambil sesekali diaduk hingga mendidih..
- Masukkan ikan, kecilkan api. Beri rawit utuh..
- Masukkan petai, Dan cabe merah iris. Masak 10 menitan, koreksi Rasa. Beri garam Dan gula, sajikan..
Masukkan serai, daun kunyit dan asam gelugor. Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dlm periuk. Masak menggunakan api yg perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak. asam tempoyak ikan kembung. Resipi ikan patin sungai masak tempoyak Temerloh Pahang. Kemudian masukkan dalam lada yang dimasak.