Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Tumis tempoyak Enak

Tumis tempoyak. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat. Dalam minyak yang sama tadi.tumis cili padi dan tempoyak sehingga naik.

Tumis tempoyak Panaskan minyak masak, goreng dulu ikan bilis kejap kemudian angkat dan ketepikan. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Anda dapat memasak Tumis tempoyak memanfaatkkan 5 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.


Tumis tempoyak

Bahan yang dipake membuat Tumis tempoyak

  1. Anda memerlukan 7 buah >> Cabe merah.
  2. Anda memerlukan 1 siung >> bawang putih.
  3. Gunakan 5 siung >> bawang merah.
  4. Anda memerlukan 5 sdm >> Tempoyak.
  5. Siapkan >> Gula, penyedap.

Tempoyak was one of those things I never knew existed, and then I saw everywhere. The first time I heard of of it we were in Jerentut, the main city near Taman Negara National Forest. Tempoyak dihasilkan daripada isi buah durian. Odkryj Tempoyak Patin Fish Tempoyak Durian Fermentation stockowych obrazów w HD i miliony innych beztantiemowych zdjęć stockowych, ilustracji i wektorów w kolekcji Shutterstock. yaitu menggunakan Tempoyak dan tidak menggunakan Tempoyak.

Tata caramemasak Tumis tempoyak

  1. Haluskan cabai n bawang putih.
  2. Iris tipis bawang merah.
  3. Tumis bawang merah sampai kekuningan, masukkan cabai halus, masak sampai harum n cabai matang.
  4. Masukkan tempoyak, beri air agar tdk menggumpal, tambahkan gula agak banyak y, Krn tempoyak tu rasanya agak asam dan asin, beri sedikit penyedap, tdk perlu diberi garam..
  5. Masak sampai air agak susut n berminyak..

Brengkes adalah sebutan dala bahasa Palembang, bahasa Indonesianya adalah Pepes. Resep dengan petunjuk video: Tempoyak adalah durian yang difermentasi. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan. Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan. Masukan tempoyak, dan air, lalu masak hingga mendidih.