Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Menyiapkan Pindang Tempoyak Ikan Patin Simpel

Pindang Tempoyak Ikan Patin.

Pindang Tempoyak Ikan Patin Anda dapat memasak Pindang Tempoyak Ikan Patin memanfaatkkan 16 bahan dan 3 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.


Pindang Tempoyak Ikan Patin

Bahan yang dipakai memasak Pindang Tempoyak Ikan Patin

  1. Anda memerlukan 1 kg >> ikan patin.
  2. Anda memerlukan 2 sdm >> tempoyak atau sesuai selera.
  3. Siapkan >> daun salam.
  4. Siapkan >> serai geprek.
  5. Anda memerlukan >> lengkuas geprek.
  6. Gunakan 15 buah >> cabe rawit utuh atau sesuai selera.
  7. Gunakan secukupnya >> air.
  8. Anda memerlukan >> gula.
  9. Gunakan >> garam.
  10. Siapkan >> penyedap.
  11. Anda memerlukan >> bumbu halus :.
  12. Siapkan 6 siung >> bawang merah.
  13. Siapkan 4 siung >> bawang putih.
  14. Siapkan 4 buah >> cabe merah.
  15. Siapkan >> jahe.
  16. Anda memerlukan >> kunyit.

Langkah-langkahmemasak Pindang Tempoyak Ikan Patin

  1. Siapkah bahan bahan yang diperlukan. me ikan patin nya digoreng setengah masak. tapi optional boleh langsung dimasukkan aja..
  2. Tumis bumbu halus sampai harum bersama daun salam, serai dan lengkuas yang sudah digeprek.
  3. Masukkan air secukupnya. lalu masukkan tempoyak dan ikan. masak hingga ikan matang lalu masukkan cabe rawit. Sajikan selagi hangat bersama nasi panas 😁.