Resep: Tempoyak teri petai Mudah
Tempoyak teri petai. Selamat datang di channel dapur utie. Sekarang dapur utie akan berbagi cara memasak cabe tempoyak ikan teri dan petai yang lezat dan nikmat. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian.
Tempoyak was one of those things I never knew existed, and then I saw everywhere. The first time I heard of of it we were in Jerentut, the main city near Taman Negara National Forest. Udang Petai Tempoyak masakan khas Sumatra yang siap menggoda indra penciuman. Anda dapat membuat Tempoyak teri petai memanfaatkkan 12 bahan dan 1 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.
Tempoyak teri petai
Bahan yang dipake membuat Tempoyak teri petai
- Anda memerlukan 1/2 ons >> teri belah.
- Anda memerlukan 4 papan >> petai ambil isinya.
- Gunakan 250 gr >> tempoyak.
- Anda memerlukan >> Bumbu halus :.
- Siapkan 15 buah >> cabe merah.
- Siapkan 10 buah >> cabe rawit.
- Siapkan 4 siung >> bawang merah.
- Siapkan 2 siung >> bawang putih.
- Gunakan Seujung jari >> jahe dan laos.
- Siapkan 2 buah >> sereh.
- Gunakan 100 ml >> air.
- Gunakan >> Garam dan gula pasir.
Pasalnya perpaduan durian dan petai memberikan sensasi berbeda pada hidangan ini. Bahkan, bisa dikreasikan dengan udang dan petai, seperti hidangan ini. Di Indonesia, tempoyak ini dijumpai di Sumatera dan Kalimantan, biasanya di buat oleh orang-orang Melayu dan juga Dayak. Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai D'laila.
Tata caramemasak Tempoyak teri petai
- Uleg bumbu halus kemudian tambahkan air lalu masak masukkan teri dan pete, cicip rasa.
Sambal Tempoyak D'Laila Buatku Menangis ! Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Indonesia and Malaysia. Sedapnya dapat makan Sambal Tumis Tempoyak Petai dengan nasi panas. Makan lauk tu pun Musim durian ni, kalau ada durian lebih bolehlah buat tempoyak dan buat resipi ni.