Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Membuat Pepes Patin Tempoyak Kemangi Enak

Pepes Patin Tempoyak Kemangi.

Pepes Patin Tempoyak Kemangi Anda dapat membuat Pepes Patin Tempoyak Kemangi memanfaatkkan 12 bahan dan 3 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.


Pepes Patin Tempoyak Kemangi

Bahan yang digunakan membuat Pepes Patin Tempoyak Kemangi

  1. Anda memerlukan 1 ekor >> ikan patin segar (jangan di buang sirip dan ekornya).
  2. Anda memerlukan 3 siung >> Bawang putih.
  3. Anda memerlukan 5 siung >> Bawang merah.
  4. Gunakan 5 biji >> cabe merah.
  5. Siapkan 2 cm >> Lengkuas.
  6. Siapkan 1 cm >> Kunyit.
  7. Gunakan 1/2 lembar >> Daun salam.
  8. Siapkan 1 batang >> serai.
  9. Gunakan >> Tempoyak yg sudah jadi 5 sdm/sesuai selera.
  10. Siapkan >> Gula garam.
  11. Anda memerlukan >> Daun kemangi.
  12. Siapkan >> Daun pisang.

Caramembuat Pepes Patin Tempoyak Kemangi

  1. Ikan patin dibersihkan dan dipotong, beri garam. Tidak perlu buang sirip dan ekor agar tidak anyir..
  2. Blender bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit, serai (ditumbuk), garam gula hingga halus. Masukkan ke tempat besar dan campur dengan tempoyak, daun salam, dan daun kemangi..
  3. Campur ikan dan seluruh bumbu, diamkan 30 menit. Masukkan ke dalam daun pisang, tutupi dengan daun kemangi lagi, kukus +- 30 menit..