Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Menyiapkan Gulai Tempoyak Ikan Baung Enak

Gulai Tempoyak Ikan Baung. Antara masakan terkenal di Malaysia berasaskan tempoyak, sangat sesuai dimasak dengan ikan sungai. Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung. Gulai Darat Ikan Baung & Ikan-Ikan Sungai Tok Jembal.

Gulai Tempoyak Ikan Baung Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia. Gulai tempoyak durian biasanya menggunakan ikan patin, ikan baung ataupun udang galah, tergantung musimnya…. kali ini aku menggunakan ikan belido yang memiliki daging putih bersih dan bercitarasa lebih gurih dan lebih bertekstur padat dibandingkan ikan patin…. Anda dapat memasak Gulai Tempoyak Ikan Baung menggunakan 19 bahan dan 6 langkah-langkah. Inilah cara memasaknya.


Gulai Tempoyak Ikan Baung

Bahan yang diperlukan memasak Gulai Tempoyak Ikan Baung

  1. Gunakan 1 ekor >> Ikan Baung Sungai (ukuran 2kg).
  2. Siapkan 1/4 kg >> Tempoyak (durian yg difermentasi).
  3. Gunakan 7 Siung >> Bawang Merah.
  4. Siapkan 1/2 Siung >> Bawang Bombay.
  5. Gunakan 7 Siung >> Bawang Putih.
  6. Gunakan 3 Ruas Jari >> Kunyit.
  7. Gunakan 3 Ruas Jari >> Jahe.
  8. Anda memerlukan 3 Ruas Jari >> Lengkuas.
  9. Anda memerlukan 3 Batang >> Serai.
  10. Siapkan 3 Lembar >> Daun Salam.
  11. Siapkan 1 Lembar >> Daun Kunyit.
  12. Anda memerlukan 2 Batang >> Daun Bawang.
  13. Gunakan 1 Buah >> Tomat Cerry (tomat Cung).
  14. Gunakan 15 Buah >> Cabai Merah.
  15. Gunakan 10 Buah >> Cabai Rawit Super Pedas.
  16. Anda memerlukan 2 Buah >> Kemiri.
  17. Anda memerlukan Secukupnya >> Gula, Garam, penyedap Rasa.
  18. Siapkan Secukupnya >> Air.
  19. Siapkan Secukupnya >> Minyak goreng.

Ikan Baung Masak Tempoyak Versi Perak. Nota: Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab drpd menggunakan air asam jawa/asam limau. Antara masakan yang paling sesuai bagi baung ialah masakan gulai tempoyak ikan baung, kukus, masak lemak cili padi dan ia menu wajib lebih-lebih lagi jika trekking dan memancing di atas boathouse.

Langkah-langkahmemasak Gulai Tempoyak Ikan Baung

  1. Cuci bersih dan potong ikan baung, lalu sisihkan.
  2. BAHAN YANG DIHALUSKAN : Blender atau uleg halus 4 siung bawang merah, bawang putih, cabai merah, cabai rawit 5 buah, jahe, kunyit, dan kemiri, lalu sisihkan.
  3. Geprek lengkuas, dan batang serai, lalu sisihkan.
  4. Iris-iris bawang bombay, 3 siung bawang merah & daun bawang lalu sisihkan.
  5. Panaskan minyak goreng, lalu tumis hingga harum bawang bombay & bawang merah. Selanjutnya masukkan bumbu yg sudah dihaluskan, masukkan daun salam, daun kunyit, serai yg sudah di geprek, serta lengkuas yg sudah di geprek jg.
  6. Selanjutnya tambahkan gula, garam, penyedap rasa, dan masak selama 5 menit, kemudian masukkan potongan ikan, beri air secukupnya. Masak kembali sampai ikan matang, tambahkan tempoyak, tomat Cerry, 5 buah cabe rawit utuh, dan irisan daun bawang, aduk rata, apabila air kurang bisa ditambahkan lagi. Masak selama 15 menit agar ikan dapat menyerap bumbu dgn sempurna. Setelah matang, angkat dan siap di sajikan 😊.

Tidak hairanlah, ikan baung mampu meraih harga yang tinggi bila dijual, terutama jenis baung sungai. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas. Cadangan hidangan Gulai ikan Patin/Baung sedap dimakan dengan nasi. Makanlah dengan nasi sahaja atau lebih sedap dengan ikan kering. Tambahan Masakan tempoyak ikan Patin/Baung banyak variasi.