Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memasak Gulai Tempoyak Lezat

Gulai Tempoyak.

Gulai Tempoyak Anda dapat memasak Gulai Tempoyak menggunakan 14 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah cara membuatnya.


Gulai Tempoyak

Bahan yang dipakai memasak Gulai Tempoyak

  1. Anda memerlukan 8 ekor >> ikan sungai segar (Boleh ikan apa saja.
  2. Anda memerlukan 2 sdm >> Minyak untuk menumis bumbu halus.
  3. Anda memerlukan 2 gelas >> air.
  4. Anda memerlukan 2 sdm >> Tempoyak.
  5. Gunakan 2 Sdm >> Gula Putih.
  6. Anda memerlukan 1 Sdm >> garam halus.
  7. Anda memerlukan Secukupnya >> daun kemangi/daun kunyit.
  8. Siapkan >> Bumbu Halus.
  9. Gunakan 7 buah >> cabe merah dan rawit (campur).
  10. Anda memerlukan 3 siung >> bawang putih.
  11. Siapkan 3 siung >> bawang merah.
  12. Anda memerlukan 1 Ruas >> kunyit.
  13. Gunakan 2 batang >> serai.
  14. Anda memerlukan 2 lembar >> daun salam.

Caramembuat Gulai Tempoyak

  1. Bersihkan ikan.
  2. Halus kan bumbu; bawang merah, bawang putih, cabe,kunyit. Geprek serai.
  3. Panaskan minyak dengan api sedang di kuali.Tumis bumbu halus hingga keluar aromanya, tambahkan serai geprek dan daun salam..
  4. Tambahkan air, tempoyak, garam dan gula pasir. Kemudian aduk- aduk. Setelah mendidih tambahkan, Ikan segar. Tutup rapat..
  5. Setelah matang tambahkan irisan daun kunyit atau kemangi selagi panas.