Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Tempoyak durian Lezat

Tempoyak durian. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian.

Tempoyak durian Cara membuat tempoyak durian ala chef terabal-abal sedunia. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya, di simpan di dalam. Fermented durian, or tempoyak, is a traditional condiment in Malaysia and Indonesia often mixed Vegetable Tempoyak Curry. Anda dapat memasak Tempoyak durian menggunakan 2 bahan dan 2 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.


Tempoyak durian

Bahan yang digunakan memasak Tempoyak durian

  1. Gunakan 3 buah >> durian.
  2. Gunakan 1 sdt >> garam.

Rob and I sniffed the thin yellow sauce. It didn't smell remotely of durian. Bahan utama tempoyak adalah durian masak pohon atau durian yang agak berair. Daging buah durian perlu dihaluskan dan diberi garam agar proses fermentasinya lebih cepat.

Prosedurmembuat Tempoyak durian

  1. Belah durian, pisahkan daging dan bijinya (gunakan sarung tangan plastik ya). Buah duriannya jangan sampai terkena kulit tangan kita.
  2. Setelah semua buah durian terpisah dr bijinya, masukkan dalam wadah, beri garam. Tutup rapat wadah, diamkan selama seminggu atau lebih dan tempoyakpun sudah siap dimasak untuk campuran pepes ikan atau sambal..

Resep Membuat Tempoyak Durian Mentah Sendiri Sederhana Spesial Asli Enak. Tempoyak adalah bumbu masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak atau yang memiliki nama panggilan pekasam merupakan makanan yang bahan dasarnya adalah durian. Makanan khas ini berasal dari rumpun bangsa melayu di Sumatera dan Kalimantan. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan dan Semenanjung Tempoyak biasa dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap.