Cara Gampang Memasak Sambal Tempoyak Sederhana
Sambal Tempoyak. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi.
It was developed as a way to both use. Sambal Tempoyak dari Bengkulu siap menambah nafsu makan. Tempoyak adalah daging buah durian yang diberi garam dan difermentasi beberapa hari. Anda dapat membuat Sambal Tempoyak menggunakan 12 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.
Sambal Tempoyak
Bahan yang dipakai membuat Sambal Tempoyak
- Gunakan 8 sdm >> tempoyak.
- Siapkan Segenggam >> cabe rawit ijo, buang tangkainya.
- Anda memerlukan 2 papan >> pete kupas.
- Siapkan 1 batang >> serai, potong 3 lalu memarkan.
- Siapkan Secukupnya >> minyak goreng.
- Anda memerlukan >> Bumbu halus :.
- Anda memerlukan 2 buah >> cabe merah keriting besar.
- Anda memerlukan 5 cm >> kunyit.
- Anda memerlukan 5 butir >> bawang merah.
- Gunakan 2 siung >> bawang putih.
- Siapkan Secukupnya >> gula pasir.
- Gunakan Sedikit >> garam (klo kurang asin).
Heat oil in a pan and stir-fry the sambal ingredients and lemon grass until it becomes fragrant. Sambal tempoyak memiliki rasa asam pedas, berasal dari sambal yang melewati proses fermentasi. Tempoyak adalah hasil dari fermentasi durian. Tempoyak lebih sering digunakan sebagai campuran bahan dalam masakan, seperi sambal Resep Sambal Tempoyak Udang.
Prosedurmemasak Sambal Tempoyak
- Campur tempoyak dan bumbu halus, ulek lagi hingga rata.
- Panaskan minyak goreng. Tumis campuran tempoyak dan serai hingga harum dan matang.
- Tambahkan pete dan cabe rawit ijo. Tumis lagi sebentar sambil terus diaduk. Koreksi rasa.
- Angkat dan sajikan.
Sambal Tempoyak Muda merupakan salah satu sambal yang mempunyai banyak penggemar. Dari sabang sampai merauke pasti sudah mengenal Sambal Tempoyak Muda. Mendengar resep sambal tempoyak bahan sambal tempoyak cara membuat sambal tempoyak. Tempoyak adalah masakan yang berbahan dasar durian. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan dan Semenanjung Tempoyak biasa.