Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Gampang Memasak Pepes Patin Tempoyak Sederhana

Pepes Patin Tempoyak. Pepes Patin Tempoyak Pepes ikan patin dicampur tempoyak? Pepes ikan patin tempoyak merupakan makanan khas yang berasal dari daerah kota jambi. Mengapa?, Ikan yang dipilih adalah ikan patin karena memiliki tekstur dagingnya yang lembut, enak.

Pepes Patin Tempoyak Tempoyak was one of those things I never knew existed, and then I saw everywhere. "Hey you know they are serving durian tempoyak over there," he said, pointing across the street at a restaurant. Namanya adalah pepes ikan patin tempoyak, masakan khas nusantara ini memiliki rasa dan aroma yang sangat lezat. Selain itu, ikan patin juga mengandung protein lebih banyak disbanding dengan. Anda dapat memasak Pepes Patin Tempoyak menggunakan 9 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.


Pepes Patin Tempoyak

Bahan yang digunakan membuat Pepes Patin Tempoyak

  1. Anda memerlukan 1 ekor >> ikan patin.
  2. Anda memerlukan 12 btg >> cabe merah.
  3. Siapkan 1 cm >> kunyit.
  4. Anda memerlukan 12 sdm munjung >> tempoyak (saya suka pk tempoyak yg bnyk).
  5. Gunakan 8 siung >> bawang merah.
  6. Anda memerlukan 5 btg >> cabe burung/cabe setan.
  7. Anda memerlukan 3 btg >> serai.
  8. Siapkan secukupnya >> Garam.
  9. Siapkan >> Daun pisang.

Namanya adalah pepes tempoyak ikan patin, masakan khas nusantara ini mempunyai rasa dan aroma yang sangat lezat. Selain itu, ikan patin juga mengandung protein lebih banyak dibanding. Löydä HD-arkistokuvia ja miljoonia muita rojaltivapaita arkistovalokuvia, -kuvituskuvia ja -vektoreita Shutterstockin kokoelmasta hakusanalla Pepes Tempoyak Patin Fish Typical Sumatran. yaitu menggunakan Tempoyak dan tidak menggunakan Tempoyak. Brengkes adalah sebutan dala bahasa Palembang, bahasa Indonesianya adalah Pepes.

Caramembuat Pepes Patin Tempoyak

  1. Ga suka patin krn lemak yang terlalu banyak dan berlendir? Begini, 1. beli lah ikan yg ukurannya kecil yg 1 kg isi 2 ekor krn makin besar ikan, lemak makin bnyk. 2. Ketika menyiang ikan, kerik badan ikan dg pisau di bawah air mengalir biar lendirnya luruh..
  2. Iris bawang merah, cabe merah, kunyit, tambah air 100ml lalu blender. Campurkan dg tempoyak. Koreksi rasa kl kurang asin baru tambah garam..
  3. Bungkus ikan, bumbu tempoyak, tambah serai, cabe burung/cabe setan.
  4. Kukus selama 30 menit & siap dihidangkan dengan nasi panas dan pelengkap lainnya..

Jika pulang ke kampung , menu yang pasti Chef cari adalah Ikan Patin Masak Tempoyak. Bila hancur masukkan tempoyak dalam lesung biar sebati. Pernahkah anda makan ikan patin masak tempoyak? Tak semua orang suka tempoyak kerana meskipun dibuat daripada isi buah durian namun, isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi.