Resep: Tempoyak patin Simpel
Tempoyak patin. Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh. #Patin #PatinTempoyakTemerloh #StepByStep #sukatanMudah #DapurBerasap AOKME!!! Jom Cuba RESEPI PATIN MASAK TEMPOYAK original Temerloh Pahang ni. The tempoyak ikan patin, ikan pais and sambal tempoyak was delicious.
This dish is usually served as lunch. Brengkes is cooked using tempoyak as the main and important seasoning. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Anda dapat memasak Tempoyak patin menggunakan 10 bahan dan 2 langkah-langkah. Inilah langkah membuatnya.
Tempoyak patin
Bahan yang dipake membuat Tempoyak patin
- Siapkan 1 ekor >> patin.
- Siapkan 3 sdm >> tempoyak.
- Anda memerlukan 1/2 ons >> cabe merah.
- Gunakan 10 biji >> rawit.
- Anda memerlukan 5 siung >> bawang merah.
- Anda memerlukan 2 siung >> bawang putih.
- Siapkan Seujung jari >> jahe laos.
- Siapkan >> Sereh.
- Siapkan 300 ml >> air.
- Gunakan 2 sdm >> gula pasir.
Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Fermented durian, or tempoyak, is a traditional condiment in Malaysia and Indonesia often mixed with coconut milk curries or pounded with chilies into a spicy dip. Katso käyttäjän AF Ikan Patin Tempoyak (@afpatintempoyak) Instagram-kuvat ja -videot. As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh.
Langkah-langkahmemasak Tempoyak patin
- Uleg bumbu sampai halus tambahkan air masak sampai mendidih.
- Setelah mendidih baru masukkan patin, cicip rasa.
Tempoyak ikan patin yang sudah jadi bisa disantap dengan nasi putih hangat. Perpaduan dari tempoyak dan gurihnya ikan patin, dijamin bikin nagih. Jika punya ikan patin di rumah dan masih. Order from Patin Tempoyak online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. Gulai Tempoyak Ikan Patin salah satu gulai kampung kegemaran aku sejak dulu hingga kini, lebih-lebih lagi jika ikannya adalah dari sungai Pahang.