Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Gampang Menyiapkan Tempoyak ikan patin Sederhana

Tempoyak ikan patin. Set The Patins ni mengandungi seekor ikan patin yg dah siap dibersihkan, pes tempoyak, bunga kantan dan daun kesum. Cara membuat ikan patin tempoyak ini sangat sederhana namun memiliki rasa yang khas Namun tridak perlu kuatir untuk membuat ikan patin tempoyak sebetulnya untuk aroma wangi dan sedap. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi.

Tempoyak ikan patin Ikan Patin Masak tempoyak cara Pahang Terbaik Pn. Saya beri tips jika baru mencuba nak makan ikan patin ni. Pada dasarnya ikan patin adalah hewan yang aktif pada malam hari, omnivor dan terkadang muncul ke permukaan. Anda dapat membuat Tempoyak ikan patin menggunakan 12 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah cara memasaknya.


Tempoyak ikan patin

Bahan yang dipakai membuat Tempoyak ikan patin

  1. Siapkan 1/2 kg >> Ikan patin.
  2. Anda memerlukan 5 sdm >> Tempoyak.
  3. Siapkan >> Timun.
  4. Gunakan >> Kemangi.
  5. Gunakan >> Daun kunyit.
  6. Anda memerlukan 2 gelas belimbing >> Air.
  7. Gunakan >> Bumbu halus.
  8. Anda memerlukan 2 cm >> Kunyit.
  9. Gunakan >> Cabe rawit merah 10biji/sesuai selera.
  10. Siapkan 4 siung >> Bawang merah.
  11. Gunakan 2 siung >> Bawang putih.
  12. Gunakan >> Serai 1 batang digeprek.

Untuk membuat umpan patin yang sederhana adalah. As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh. Ikan patin tempoyak crispy hanya di Bangi dan Wangsa Maju! Anda boleh memilih antara Crispy Patin Tempoyak berperisa spicy atau biasa mengikut cita rasa anda.

Caramemasak Tempoyak ikan patin

  1. Bersihkan ikan.
  2. Tumis bumbu halus masukkan air kemudian masukkan daun kuyit dan serai..
  3. Masukkan ikan,timun yg sudah dipotong potong dankemangi.
  4. Masukkan gula garam dan penyedap.jika sudah matang cicipi rasanya.

RESEP BRENGKES, PEPES ATAU PAIS IKAN PATIN TEMPOYAK. Sebuah makanan bila dikombinasikan dengan rasa khas durian memang memberikan citarasa yang sangat mengagumkan. Brengkes adalah sebutan dala bahasa Palembang, bahasa Bungkus ikan dengan daun pisang dan semat ujungnya dengan lidi. Lumuri ikan patin dengan bumbu tempoyak. Buat yang belum tau, langsung aja simak videonya sampai habis ya. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #AnekaPepes.