Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Membuat Tempoyak santan udang petai Sederhana

Tempoyak santan udang petai. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis serai titik hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan tempoyak, kacau rata dan masak sekejap. Guna api kecil dan kacau selalu.

Tempoyak santan udang petai Tempoyak santan udang petai. karna besok ada acara pagi, alhasil malem ini kita masak buat lauk besok. 😂😂 yg nanya appa itu tempoyak, tempoyak adalah petmentasi dari buah durian, sekali nyoba pasti bikin nagih. 😍😍😍 DapurMQ. Sedangkan Sambal mereka lebih berpalut pada udang atau sotong atau apa apa yang dimasak. Saya pernah makan di Restoran Adam Chan yang sangat sedap Sambal Udang Petai yang dihidangkan. Anda dapat membuat Tempoyak santan udang petai menggunakan 15 bahan dan 3 langkah-langkah. Inilah langkah membuatnya.


Tempoyak santan udang petai

Bahan yang dipake memasak Tempoyak santan udang petai

  1. Gunakan 1/2 kg >> udang.
  2. Gunakan 1/4 >> tempoyak.
  3. Anda memerlukan 2 buah >> santan kemasan.
  4. Anda memerlukan >> daun salam.
  5. Anda memerlukan >> serai.
  6. Gunakan >> garam.
  7. Siapkan >> gula.
  8. Siapkan >> air.
  9. Gunakan >> bumbu halus :.
  10. Anda memerlukan 5 siung >> bawang merah.
  11. Gunakan 4 siung >> bawang putih.
  12. Siapkan >> jahe.
  13. Anda memerlukan >> kunyit.
  14. Siapkan 5 buah >> cabe merah.
  15. Anda memerlukan 1/2 ons >> cabe rawit.

Cara. - Kemudian masukkan santan, diikuti dengan serai yang telah diketuk bersama daun kunyit yang telah dihiris halus. kacau perlahan-lahan agar santan tidak pecah minyak. - Masukkan tempoyak dan petai, ikut pada kesukaan ada petai itu ( lagi banyak lagi sedap). kacau bagi sebati dan biarkan ia mendidih. Siapkan wajan, masukkan tempoyak, petai, santan, dan bumbu yang telah dihaluskan. Tambahkan garam dan gula, koreksi rasa. Jika rasa sudah pas, angkat dan sajikan.

Caramemasak Tempoyak santan udang petai

  1. Giling/blender bumbu halus, kemudian campur semua bahan jadi satu, nyalakan api,.
  2. Biarkan sampai mendidi, sampai airnya menyusut, cek rasa, dikira rasa dah pas matikan kompor,.
  3. Tempoyak santan udang petai siap dihidangkan.. 😍😍.

Tambah asam gelugor dan air, kacau dan biar mendidih. Masukkan udang, gaul rata dan masak hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Tambah daun kunyit yang dimayang halus, gaul rata. Masukan bahan kisar ke dalam periuk bersama segelas air, kemudian masukan santan dan tempoyak, kacau sehingga sebati pada kuah.