Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis) Simpel

Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis).

Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis) Anda dapat memasak Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis) menggunakan 14 bahan dan 4 langkah-langkah. Inilah cara membuatnya.


Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis)

Bahan yang diperlukan membuat Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis)

  1. Anda memerlukan 5 sdm munjung >> tempoyak mentah.
  2. Siapkan 2 batang >> sereh, geprek.
  3. Siapkan 2 lembar >> daun salam.
  4. Anda memerlukan 4 sdm >> gula pasir.
  5. Anda memerlukan 250 ml >> air.
  6. Siapkan >> minyak goreng untuk menumis.
  7. Siapkan 2 ikat >> daun kemangi.
  8. Siapkan >> penyedap.
  9. Gunakan >> Bumbu Yang Dihaluskan :.
  10. Siapkan 8 siung >> bawang merah.
  11. Siapkan 3 siung >> bawang putih.
  12. Gunakan 2 ruas telunjuk >> kunyit.
  13. Gunakan 5 buah >> cabe merah keriting.
  14. Anda memerlukan 8 buah >> cabe rawit merah (sesuai selera).

Tata caramembuat Sambal Tempoyak (Asam, Pedas, Manis)

  1. Panaskan minyak, tumis bumbu halus, sereh dan daun salam sampai harum.
  2. Masukkan tempoyak mentah, gula pasir, air dan penyedap, sesekali aduk-aduk, masak di api yang kecil sampai mengental dan berminyak setelah mengental, aduk-aduk sambal, jangan ditinggal.
  3. Setelah matang, masukkan daun kemangi, aduk-aduk sebentar matikan kompor.
  4. Sambal tempoyak sudah siap dihidangkan.