Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Gampang Memasak Ikan lais asam pedas tempoyak Lezat

Ikan lais asam pedas tempoyak. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia. Ikan Patin Tempoyak Temerloh Sejuk Beku.

Ikan lais asam pedas tempoyak Ikan patin akan dikombinasikan dengan tempoyak tentunya akan sangat enak dan lezat. Berikut Resep dan Cara Membuat Masakan Ikan Patin Namun tridak perlu kuatir untuk membuat ikan patin tempoyak sebetulnya untuk aroma wangi dan sedap bisa digantikan dengan daun kemangi ataupun. Masakan hari ini iaitu Asam Rebus Tempoyak Ikan Lais adalah lauk yg dimasak beberapa minggu yg lalu. Anda dapat membuat Ikan lais asam pedas tempoyak memanfaatkkan 11 bahan dan 7 langkah-langkah. Inilah cara membuatnya.


Ikan lais asam pedas tempoyak

Bahan yang dipakai membuat Ikan lais asam pedas tempoyak

  1. Gunakan >> 500 gram ikan Lais.
  2. Anda memerlukan >> 1000 ml air.
  3. Siapkan >> 3 Sendok makan tempoyak.
  4. Gunakan >> Timun/nanas (sesuai selera).
  5. Anda memerlukan >> 1 buah kunyit.
  6. Gunakan >> 10 buah cabai rawit (sesuai selera).
  7. Siapkan >> 5 buah cabai merah panjang (sesuai selera).
  8. Siapkan >> 1 buah kemiri.
  9. Siapkan >> 1 buah serai (di geprek).
  10. Anda memerlukan >> 2 buah asam kandis.
  11. Gunakan >> 1 sendok the garam.

Sebut saja menu asam pedas, memang terliur rasa dibuatnya. Untuk mendapatkan rasa yang sedap kena tahu seimbangkan rasa masam atau dengan kata lain cukup rasa. Pilihan ikan juga penting, lain ikan lain pula rasanya. Untuk mendapatkan rasa asam pedas yang sedap kenalah tunggu bahan.

Tata caramemasak Ikan lais asam pedas tempoyak

  1. Bersihkan ikan lais.
  2. Haluskan bumbu (cabai rawit, cabai merah, kemiri) menggunakan cobek.
  3. Potong nanas menjadi setengah lingkaran/satu perempat Lingkaran atau timun yang dikeruk isinya.
  4. Masukan air, bumbu yang sudah dihaluskan, tempoyak, dan nanas/timun, aduk sebentar, tunggu hingga mendidih.
  5. Setelah mendidih, masukan ikan lais, tunggu hingga matang.
  6. Masukan ikan lais kedalam mangkuk.
  7. Ikan Lais asam pedas tempoyak disajikan dan siap untuk dimakan.

Berbahan utama ikan, maka untuk memasak ikan asama pedas ini digunakan jenis ikan pilihan yang masih segar. Penasaran seperti apa rasa Asam Pedas Tempoyak? Kamu bisa mampir ke beberapa kedai makanan di pinggiran sungai Pontianak dan Ketapang selama singgah di Kalimantan Barat. Resep Memasak Sambal Tempoyak Pete dan Ikan Teri yang Enak Pak Aizul. Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh.