Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Gulai tempoyak ikan baung Simpel

Gulai tempoyak ikan baung. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian.

Gulai tempoyak ikan baung Gulai Darat Ikan Baung & Ikan-Ikan Sungai Tok Jembal. Nota: Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab drpd menggunakan air asam jawa/asam limau. Anda dapat membuat Gulai tempoyak ikan baung memanfaatkkan 19 bahan dan 5 langkah-langkah. Inilah cara masaknya.


Gulai tempoyak ikan baung

Bahan yang diperlukan memasak Gulai tempoyak ikan baung

  1. Gunakan 2 >> cucuk ikan baung segar.
  2. Gunakan 2 sachet >> santan instan.
  3. Anda memerlukan 1 ikat >> daun seledri.
  4. Anda memerlukan Secukupnya >> daun pandan.
  5. Gunakan 4 sdm >> tempoyak (durian fermentasi).
  6. Siapkan >> Bumbu halus.
  7. Anda memerlukan 8 bh >> bawang merah.
  8. Anda memerlukan 5 bh >> bawang putih.
  9. Anda memerlukan 3 bh >> cabe rawit.
  10. Anda memerlukan 1 sdt >> merica.
  11. Gunakan 1 sdm >> ketumbar.
  12. Siapkan 2 ruas >> kunyit.
  13. Siapkan 1 ruas >> jahe dan kencur.
  14. Gunakan 1 bh >> gula merah.
  15. Anda memerlukan Secukupnya >> garam.
  16. Anda memerlukan >> Daun jeruk.
  17. Gunakan >> Daun salam.
  18. Gunakan >> Sereh.
  19. Gunakan >> b.

Antara masakan yang paling sesuai bagi baung ialah masakan gulai tempoyak ikan baung, kukus, masak lemak cili padi dan ia menu wajib lebih-lebih lagi jika trekking dan memancing di atas boathouse. Tidak hairanlah, ikan baung mampu meraih harga yang tinggi bila dijual, terutama jenis baung sungai. Ikan Baung Masak Tempoyak Versi Perak. Gulai tempoyak durian biasanya menggunakan ikan patin, ikan baung ataupun udang galah, tergantung musimnya…. kali ini aku menggunakan ikan belido yang memiliki daging putih bersih dan bercitarasa lebih gurih dan lebih bertekstur padat dibandingkan ikan patin….

Prosedurmembuat Gulai tempoyak ikan baung

  1. Siangi dan cuci bersih ikan baung.sisihkan...
  2. Siapkan bahan2 pelengkapnya.
  3. Tumis bumbu sampe harum.tambahkn air.masukkan bumbu2 pelengkapnya.gula.garam.kaldu bubuk.test rasa.kmdn tambahkan santan instan.dan terakhir masukkan tempoyak di lanjut dg ikan baungnya..
  4. Sajikan selagi panas.
  5. .

Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas. Cadangan hidangan Gulai ikan Patin/Baung sedap dimakan dengan nasi. Makanlah dengan nasi sahaja atau lebih sedap dengan ikan kering. Tambahan Masakan tempoyak ikan Patin/Baung banyak variasi. Tempoyak ikan patin, Pangasius in sweet and spicy tempoyak sauce, specialty of Palembang.