Cara Gampang Memasak Sambal tempoyak Mudah
Sambal tempoyak. Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi.
It was developed as a way to both use. Sambal Tempoyak dari Bengkulu siap menambah nafsu makan. Tempoyak adalah daging buah durian yang diberi garam dan difermentasi beberapa hari. Anda dapat membuat Sambal tempoyak memanfaatkkan 7 bahan dan 7 langkah-langkah. Inilah cara membuatnya.
Sambal tempoyak
Bahan yang diperlukan memasak Sambal tempoyak
- Siapkan 20 buah >> cabe merah (dihaluskan).
- Gunakan 10 siung >> bawang merah (dihaluskan).
- Gunakan 1/2 ons >> petai.
- Siapkan 1/2 ons >> teri kecil" (teri nasi).
- Anda memerlukan 6 sdm >> asam durian (tempoyak).
- Siapkan secukupnya >> Garam.
- Anda memerlukan secukupnya >> Ajinomoto.
Sambal tempoyak memiliki rasa asam pedas, berasal dari sambal yang melewati proses fermentasi. Heat oil in a pan and stir-fry the sambal ingredients and lemon grass until it becomes fragrant. Tempoyak adalah hasil dari fermentasi durian. Tempoyak lebih sering digunakan sebagai campuran bahan dalam masakan, seperi sambal Resep Sambal Tempoyak Udang.
Caramemasak Sambal tempoyak
- Haluskan cabe merah dan bawang merah.
- Siapkan semua bahan.
- Goreng cabe merah dan bawang merah yg telah dihaluskan hingga mengental.
- Setelah itu masukkan petai dan masak hingga petai matang.
- Setelah petai matang masukkan teri kecil"disini disebut teri nasi dan aduk" sebentar.
- Kemudian masukkan asam durian atau tempoyak, dan aduk hingga wangi.
- Sambal tempoyak siap dihidangkan.
Sambal Tempoyak Muda merupakan salah satu sambal yang mempunyai banyak penggemar. Dari sabang sampai merauke pasti sudah mengenal Sambal Tempoyak Muda. Mendengar resep sambal tempoyak bahan sambal tempoyak cara membuat sambal tempoyak. Tempoyak adalah masakan yang berbahan dasar durian. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan dan Semenanjung Tempoyak biasa.