Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Tempoyak tumis sederhana Mudah

Tempoyak tumis sederhana. Tempoyak nan lezat dan aromanya yang khas hanya menjadi hidangan khas di beberapa daerah terutama daerah yang subur penghasil durian (duren). Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia.

Tempoyak tumis sederhana Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan dan Semenanjung Tempoyak biasa dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap. Tempoyak merupakan masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi, makanan ini Selain itu, tempoyak juga dijadikan bumbu masakan. Cara memasak: - Tumis bumbu sampai harum, masukkan tempe aduk rata, masukkan air, fibre Tumis hingga bumbu matang - Didihkan air kaldu masukkan tahu, tempe, daging tetelan, ikan pe. Anda dapat membuat Tempoyak tumis sederhana memanfaatkkan 8 bahan dan 6 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.


Tempoyak tumis sederhana

Bahan yang diperlukan membuat Tempoyak tumis sederhana

  1. Gunakan >> Tempoyak durian asli.
  2. Anda memerlukan 2 siung >> bawang merah.
  3. Gunakan 1 siung >> bawang putih.
  4. Gunakan secukupnya >> Garam.
  5. Gunakan secukupnya >> Gula.
  6. Gunakan 5 buah >> Cabe rawit.
  7. Siapkan >> Air putih.
  8. Anda memerlukan >> Minyak goreng untuk menumis.

Jakarta - Tempoyak merupakan bumbu asli Indonesia. Dibuat dari durian yang difermentasi sehingga aromanya menyengat dengan cita rasa khas. Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah Saya mula belajar makan Masak Tempoyak hanya selepas berkahwin. Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi.

Prosedurmembuat Tempoyak tumis sederhana

  1. Masukkan 2 sendok makan minyak goreng,panaskan..
  2. Kemudian masukkan bawang merah dan putih yang sudah diiris2 tipis,tumis hingga layu dan harum..
  3. Masukkan kurang lebih 4 sendok makan tempoyak durian asli yah....ditumis jangan lupa masukkan air putih secukupnya kira2 sampai tempoyak matang. Aduk sampai rata..
  4. Lalu masukkan garam dan gula secukupnya, cek rasa yah 😁.
  5. Masukkan irisan cabe rawit, aduk lagi dan tumis sampai matang..
  6. Tempoyak tumis sederhana nya siap dihidangkan... 😘😘😘.

Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Tempoyak adalah masakan yang berbahan dasar durian, tempoyak ini merupakan hasil dari fermentasi buah durian itu sendiri. Tempoyak biasanya di makan sebagai lauk saat menyantap nasi. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata. Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah.