Resep: Sambal udang nanas +tempoyak Lezat
Sambal udang nanas +tempoyak. SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI Korang pening x tau nk msk pe utk berbuka??? Nah sis share resepi sis utk korg. SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI by @angah_kitchen.
Sambal lagi.hehehe.sorry yah kalo berapa hari ini aku posting sambal terus, kali ini sambal dari saus durian alias tempoyak. mungkin sebagian dari kalian. Tempoyak nan lezat dan aromanya yang khas hanya menjadi hidangan khas di beberapa daerah terutama daerah yang subur penghasil durian (duren). Tempoyak merupakan hasil fermentasi dari buah durian yang sudah matang. Anda dapat membuat Sambal udang nanas +tempoyak menggunakan 9 bahan dan 3 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.
Sambal udang nanas +tempoyak
Bahan yang dipake membuat Sambal udang nanas +tempoyak
- Gunakan 500 gram >> udang.
- Anda memerlukan 1/2 >> nanas.
- Anda memerlukan 3 sendok >> tempoyak.
- Anda memerlukan 5 biji >> cabe.
- Gunakan 3 >> bawang putih.
- Anda memerlukan 5 >> bawang merah.
- Siapkan >> Cabe Keriting giling.
- Anda memerlukan >> Garam.
- Gunakan >> Gula.
Tempoyak (Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia. Sambal Udang Pete Untuk Keluarga Gampang. Kuliner Indonesia Sambal Tempoyak Ikan Kakap R Lebong Bengkulu.
Caramembuat Sambal udang nanas +tempoyak
- Pertama kupas udang sesuai selera..iris nanas tiris kn...
- Halus kn cabe..bawang merah..bawang putih...
- Tumis bumbu halus tadi..tambah cabe keriting giling..masukan udang..nanas dan tempoyak nyaa.. Tumis sampai bau ny ngangkat..kasi garam dan gula..sesuai selera..jangan lupa ceki ceki rasa yah bunda.. Selamat mencoba.
Sambal Udang (Prawn Sambal) - Every bite is bursting with the briny flavor of the prawn, complex flavor of fiery sambal, and a citrusy Here is my sambal udang recipe, which I made when I was in Penang, Malaysia. Try it out and I am sure you will want it every day! Menu udang sambal tempoyak ini bisa anda coba buat sebagai sajian unik dan menarik yang benar-benar fresh serta baru bagi keluarga anda di rumah. Menu ini bisa dihadirkan dikala anda serta keluarga merasa bosan dengn menu makanan yang hanya berkisar. Bagi masyarakat Melayu di Bengkulu, Palembang, Lampung, Kalimantan dan Semenanjung Tempoyak biasa dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi.