Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membuat Tempoyak Sederhana

Tempoyak. Rob and I sniffed the thin yellow sauce. It didn't smell remotely of Although often blended with an ungodly number of chilies, tempoyak isn't innately spicy. Come savour and experience real, original and authentic kampung cuisine from the East Coast.

Tempoyak Tempoyak , asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Maritime Southeast Asia, notably in Indonesia and Malaysia. Tempoyak is rarely eaten on its own, but it is often incorporated into curry-based dishes or served as an accompaniment to vegetables and rice. Anda dapat membuat Tempoyak memanfaatkkan 4 bahan dan 8 langkah-langkah. Inilah langkah masaknya.


Tempoyak

Bahan yang dipake memasak Tempoyak

  1. Gunakan 2 buah >> durian.
  2. Siapkan 1 sdm >> garam dapur.
  3. Gunakan 1 sdm >> gula pasir.
  4. Gunakan >> Toples/wadah berpenutup.

Like many other fermented Asian condiments, tempoyak. Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah gulainya. Saya mula belajar makan Masak Tempoyak hanya selepas berkahwin. Brengkes tempoyak is one of the most popular dishes from South Sumatera, Indonesia.

Langkah-langkahmembuat Tempoyak

  1. Pisahkan daging buah durian dari bijinya lalu taruh dalam mangkuk yang cukup besar..
  2. Tambahkan garam dan gula..
  3. Aduk-aduk tanpa menambahkan air lagi. Aduk sampai daging buah durian, garam dan gula tercampur rata..
  4. Setelah tercampur rata, tempatkan adonan dalam wadah atau toples, kemudian tutup rapat..
  5. Tempatkan wadah dalm kantong kresek hitam, dan simpan di tempat yang terlindung dari sinar matahari..
  6. Biarkan selama 2-3 hari agar daging buah durian terfermentasi sempurna..
  7. Setelah daging buah durian yang sudah terfermentasi sudah menjadi tempoyak dengan ciri-ciri tekstur lembut, harum khas durian, rasa sedikit asam. Berarti tempoyak sudah jadi. Selanjutnya siap diolah menjadi menu masakan..
  8. Jika tempoyak belum akan langsung diolah, sebaiknya disimpang di dalam kulkas..

This tasty dish is made up of a catfish wrapped in a banana leaf. Tempoyak ( Jawi: تمڤويق), asam durian or pekasam is a Malay condiment made from fermented durian. It is usually consumed by the ethnic Malays in Indonesia and Malaysia. The tempoyak ikan patin, ikan pais and sambal tempoyak was delicious. But the sambal udang and lala Will definitely come back for the lauk temoyak, ikan pais and sambal tempoyak only! hahaha.