Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memasak Ikan patin sambal tempoyak Sederhana

Ikan patin sambal tempoyak. Masakan khas Palembang berupa tempoyak ikan patin yang bercita rasa manis dan pedas. Tempoyak ikan patin, Pangasius in sweet and spicy tempoyak sauce, specialty of Palembang. In Lampung, tempoyak is made as sambal seruit tempoyak.

Ikan patin sambal tempoyak Pisang Goreng Sambal Kicap Shah Alam. Ikan patin akan dikombinasikan dengan tempoyak tentunya akan sangat enak dan lezat. Cara membuat ikan patin tempoyak ini sangat sederhana namun memiliki rasa yang khas ditambah dengan tambahan rempah berupa daun kessum yang bermanfaat untuk penyedap dan juga masakan menjadi. Anda dapat memasak Ikan patin sambal tempoyak menggunakan 7 bahan dan 7 langkah-langkah. Inilah langkah memasaknya.


Ikan patin sambal tempoyak

Bahan yang dipake memasak Ikan patin sambal tempoyak

  1. Anda memerlukan 1 ekor >> ikan patin dipotong 4 (kepala 1, badan 2, ekor 1).
  2. Siapkan 10 siung >> bawang merah.
  3. Anda memerlukan 10 buah >> cabai merah.
  4. Siapkan 1 batang >> sereh.
  5. Gunakan 1 lbr >> daun salam.
  6. Anda memerlukan 2 sdm >> tempoyak (duren fermentasi).
  7. Gunakan secukupnya >> gula dan garam.

Namun ikan patin cenderung pemakan hewan atau daging (karnivor). Patin biasa memansa udang kecil, moluska, rumput, tumbuhan, biji-bijian, serangga, cacing dan ikan kecil. Dalam dunia pemancigan, biasanya patin juga menyantap umpan yang dibuat. Tempoyak nan lezat dan aromanya yang khas hanya menjadi hidangan khas di beberapa daerah terutama daerah yang subur penghasil durian (duren).

Prosedurmemasak Ikan patin sambal tempoyak

  1. Siapkan potongan ikan patin yang telah dibersihkan, rebus dulu sampai matang..
  2. Haluskan bumbu, bawang dan cabai. Untuk sereh cukup di geprek saja..
  3. Siapkan wajan dan minyak panas, tumis bumbu sampai harum, lalu masukan sereh dan salam..
  4. Masukan tempoyak dan tambahkan 1 gelas air. Koreksi rasa dengan garam dan gula..
  5. Masak sampai kuahnya mendidih lalu masukan ikan patin yang sdh direbus. Diamkan sampai meresap..
  6. Jika ingin berkuah, jgn dimasak terlalu lama. (optional).
  7. Tempoyak siap dihidapkan LOVE U ALL.

Tempoyak merupakan hasil fermentasi dari buah durian yang sudah matang. Walaupun ikan patin selalunya dihidangkan sebagai gulai tempoyak, ikan patin juga enak apabila digoreng sehingga rangup. Kami memesan selain Masak Tempoyak Patin juga ulam yang dicicah sambal tempoyak, taugeh kepala besar goreng, sotong dan ikan goreng. Best betul lah tempoyak ini walaupun ianya menggunakan cili padi tapi selamba jer saya makan. Walaupun pedas menyengit tapi sangat sedap.